Jakten på Go`følelsen
17.09.22 22:11
Christine Røkaas har selv erfart hvor mye god helse det bor i kjærligheten til en hund.
For abonnenter
– Fordi jeg har MS driver jeg med hundesport på hobbybasis, forteller hundeinstruktør Christine Røkaas.
I snart to år har hun drevet Hundesport i Svarstad.
– Plassen min her i Svarstad kjøpte jeg i 2020, etter 17 år i Sande. Siden har jeg utviklet eiendommen med inngjerdet hundebane og stortrives. Hundesport gjør hverdagen min med MS veldig mye bedre og gir meg masse glede. Jeg er så glad for alle mulighetene denne interessen gir meg.
Hennes første hund fikk Christine Røkaas da hun var 23 år gammel, etter å ha satset på hest i mange år.
– Det var en blandingshund som het Sara. Dessverre ble hun kun fire år gammel. Jeg har etter det fått inn flere Australian shepherds, en rase jeg fortsatt driver oppdrett på. Som barn satt jeg og tegnet inn i dyrebladene hvor mange hunder jeg skulle ha av de ulike rasene. Men på grunn av astma og allergi måtte jeg bli voksen før jeg fikk hund selv.
Hun utdannet seg til hundeinstruktør i 2010 og er godkjent rallylydighets-instruktør.
– Rallylydighet er en hundesport som går ut på å gå gjennom en bane som består av 15–22 skilt med øvelser fra lydighet, agility og freestyle, forteller Røkaas.
– Jeg har dessuten tatt flere etterutdanningskurs og er også utdannet som instruktør for Røde Kors sin ordning for besøksvenn med hund.
Alt dette har foregått parallelt med en utfordrende hverdag med diagnosen MS. I 2006 får Christine Røkaas påvist multippel sklerose, etter flere år med utmattelse og manglende energi.
– Det var en lettelse å få en diagnose. Men det livet jeg hadde sett for meg som frisk måtte justeres.
I 2016 tar hun en stamcellebehandling i Russland som gir gode resultater. Likevel holder sykdommen Røkaas utenfor et vanlig arbeidsliv.
– Nettopp derfor betyr hundene mine så mye for meg. Hundene er jo den beste medisin. De får meg ut døra hver dag. I tillegg har hundetrening gitt meg en haug med nye venner og et godt miljø rundt meg. Det gir en fantastisk mestringsfølelse.
MS er en nevrologisk sykdom hvor forløpet kan variere betydelig fra person til person. Det finnes en rekke behandlinger som kan bremse sykdommen.
Noen ganger har ikke de nevnte legemidlene god nok effekt, og behandlende nevrolog kan anbefale en annen forebyggende behandling. Disse behandlingene er ikke er så godt dokumentert, så det vil ofte være en pågående vitenskapelig og offentlig debatt om temaet. Eksempler på dette kan være stamcelletransplantasjon.
Autolog hematopoietisk stamcelletransplantasjon (HSCT) er en behandlingsform som er foreslått for en liten gruppe pasienter med attakkpreget multippel sklerose der tilgjengelig medikamentell behandling har begrenset effekt eller gir store bivirkninger.
Kilde: FHI og helsenorge.no
Hundesport i Svarstad holder blant annet kurs i rallylydighet, og får jevnlig besøk av andre instruktører som også kurser.
– Jeg tilbyr primært kurs for ekvipasjer som starter rallylydighet, men hjelper de som måtte trenge det, forteller hundeinstruktøren.
– Den beste følelsen for meg er når folk lykkes og får go’følelsen, uansett om det er i hverdagen eller på konkurranse.
– Har du merket en økning i henvendelser etter pandemien, mange skaffet seg hund i den perioden?
– Jeg har fått flere henvendelser fra folk som ønsker å komme i gang igjen med konkurranser, men min målgruppe er ikke de med såkalte koronahunder. Jeg har selvfølgelig møtt flere og hørt om mange triste skjebner, men har aldri tatt på meg typisk problematferd.
I dag har Christine Røkaas to hunder på kennelen sin. Hun er dessuten på jakt etter sin første labrador retriever.
– Jeg er opptatt av at folk vet hvilken hund de har skaffet seg, sier instruktøren.
– Ta deg tid til å sette deg inn i rasen din. Uansett hvor mange hunder du har hatt før og hvor mange kurs du har på baken, så gå på kurs. Man lærer alltids noe nytt og hunden får mye god sosialisering.
– Har du noen enkle tips som hundeeiere bør notere seg?
– Hovedregelen er å belønne den atferden du vil ha. Positive belønningsbaserte metoder der man for eksempel bruker godbit eller lek, øker motivasjonen i hunden din. Hundene våre har fantastiske neser. La dem søke etter godbiter og gå spor, det er en super arbeidsoppgave. Det viktigste av alt er at vi tar vare på hundene våre, jobber på deres premisser og har det gøy sammen.